Ode aan het landschap

Themajaar 2021: Ode aan het Landschap

Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is als in Nederland. Toch vertelt dit landschap steeds hetzelfde verhaal, over de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. En sinds mensenheugenis worden schilders, schrijvers en kunstenaars door dit verhaal en het landschap geïnspireerd. Het landschap houdt ons een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst.

Om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden hebben wij onze vindingrijkheid hard nodig. De klimaatverandering dwingt ons tot keuzes en aanpassingen, ook binnen ons landschap. In 2021 brengen we daarom een ode aan het Nederlandse landschap. Ga mee op reis naar het verleden, heden én toekomst. Ontdek hoe het landschap verbonden is met de elementen, met de mens en dus ook met jezelf. Want het Nederlandse landschap is ook jouw landschap.

Via kunstprojecten, tentoonstellingen, activiteiten en wandel- en fietsroutes door heel Nederland brengen de nationale parken en zes andere partners, in samenwerking met NBTC, in 2021 hun ode aan het Nederlandse landschap. Onder de noemer Beleef de Nationale Parken staan zes nationale parken in de schijnwerpers.

Audioroutes

Laat je meenemen langs verschillende natuurgebieden door te luisteren naar een audioroute. Vanaf april tot en met september verschijnen er namelijk zes unieke audioroutes waarmee je al fietsend de nationale parken kunt ontdekken. Download de app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ in de Google Play Store of App Store om de routes te kunnen volgen.

Landschapscafés

Ook jij kan je stem laten horen. Staatsbosbeheer geeft jou de kans om mee te praten over actuele onderwerpen die spelen in en rondom de Nederlandse nationale parken. Tijdens deze zogeheten landschapscafés passeren thema's als toerisme, landbouw en energietransitie de revue. Meld je aan en beslis mee over het landschap van de toekomst.