Help de duinflora van Nationaal Park Schiermonnikoog

Wil je tijdens je bezoek aan Waddenzee Werelderfgoed graag een steentje bijdragen aan het behoud van dit prachtige landschap? Meld je dan bij de boswachters van Natuurmonumenten, zij kunnen altijd wat extra handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het onderhouden van Nationaal Park Schiermonnikoog. Zo combineer je een struintocht voor jezelf met het doen van iets nuttigs voor het duinlandschap. En met een boswachter binnen handbereik is het ook nog eens mogelijk om je kennis over de natuur te verrijken.
Waddenzee Werelderfgoed - Vrijwilligerswerk in de natuur

Om maar met de deur in huis te vallen: de oorspronkelijke duinflora op Schiermonnikoog wordt met uitsterven bedreigd. De duinen groeien langzaam dicht, terwijl open plekken nodig zijn om met behulp van de wind het zand te laten verstuiven. Op deze manier kunnen zich nieuwe duinen vormen, terwijl op andere plaatsen, de wind zo veel zand wegblaast dat vochtige duinvalleitjes ontstaan. Dit zorgt voor meer variatie aan planten en dieren. Daarnaast zit er tegenwoordig veel stikstof in de lucht waardoor de zaailingen nog harder groeien. Ook verdwijnen er, door dodelijke ziekten, steeds meer konijnen die de duinen normaalgesproken altijd begrazen. Kortom, de duinflora heeft het zwaar.

Vrijwilligerswerk in de natuur van Schiermonnikoog

Heb je door al deze informatie zin gekregen om je wandelschoenen of regenlaarzen aan te trekken en het landschap vooruit te helpen? Eén ochtend per maand kun je Natuurmonumenten bijstaan in het duinonderhoud. Dit kan maandelijks, maar mag ook eenmalig. In teamverband, maar op eigen tempo maak je jezelf nuttig en ook wanneer je fysiek niet veel inspanning kunt leveren kun je een handje helpen. Je bent altijd van harte welkom!

Duur: 3 uur
Deelnemers: 10 personen

 

Locatie
Vertrekpunt: Informatiecentrum Het Baken