Doe eens Wad tocht

Elk uur belandt er zoveel plastic in zee, dat je er 11 olympische zwembaden mee kunt vullen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken. Vaar mee met de Doe Eens Wad-tocht naar het Rif, een prachtige zandplaat die deel uitmaakt van Waddenzee Unesco Werelderfgoed. De schipper laat de zeilboot droogvallen op de plaat, daarna kun je van boord en troep rapen. Zo doen we samen iets aan de plastic soep en maken we de wereld een stukje mooier. Doe jij ook mee?
Handen uit de mouwen op Texel

Een verzamelplaats van afval

Het Rif ligt middenin de Waddenzee, tussen de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. Door de stroming verandert de zandplaat in een verzamelplek van afval. Je vindt er dus ook van alles: van stofzuigerslangen en visnetten tot schoenen en brokstukken van een vliegtuig. Oftewel: wat de mens dumpt, legt de zee er neer.

Vanaf Lauwersoog vertrek je met de Raaf, een echte vissermanschouw, door de sluis. De zeilen worden gehesen. Dan is het een kwestie van meevaren met de stroom. Aangekomen bij Het Rif, is het wachten totdat het schip is drooggevallen. Al een unieke ervaring op zich. Je stapt de boot af, verkent de plaat en stapt de zeilboot pas weer op met een grote hoeveelheid aan afval. Heel dankbaar werk, want je ziet meteen wat het teweegbrengt: een schoon stukje natuur. Zo doe je Wad!

Meevaren op de getijden

Check goed alle tijden, want het vertrek verschilt per datum. De tijd is onder andere afhankelijk van de windkracht- en richting. De precieze vertrek- en aankomsttijd hoor je drie dagen voor vertrek, met nog wat extra informatie over de tocht. Zo kan jij je optimaal voorbereiden.

Goed om te weten: soms kun je op- en afstappen vanaf Schiermonnikoog. Vraag dit vooral even na bij de organisatie.
 

Locatie
Lauwersoog