Waddenzee Werelderfgoed

Overal hoor en ruik je de zee
Het Nederlandse Waddengebied is volledig verbonden aan het eeuwenoude ritme van eb en vloed. Hier vind je een natuurlijk Werelderfgoed dat zijn weerga niet kent: de Waddenzee. Je kunt je volledig laten meevoeren door de wind en het water. Twee keer per dag komt de bodem van het wad boven de zeespiegel uit. Als je hier de tijd neemt, beloont de natuur je met haar eigenzinnige en kwetsbare karakter.Ter land, ter zee en in de lucht
Hier kun je even lekker je hoofd leegmaken, om het vervolgens weer te vullen met alle impressies die je opdoet in het eigenwijze Noorden van Nederland. Het Waddengebied loopt vanaf het Nederlandse Den Helder, langs de Duitse kust, tot aan Esbjerg in Denemarken. Een ketting van eilanden vormt een natuurlijke buffer tussen de Noord- en Waddenzee. De zee is hier vriend en vijand in één. De Waddenkust weerspiegelt de eeuwige strijd tussen mens en wateren; de ontstaansgeschiedenis van het land. Terpen en wierden vormen samen met eeuwenoude dijken een indrukwekkend cultuurlandschap. En dan is er nog die intens donkere hemel, de donkerste hemel die Nederland kent. Deze strekt zich uit boven het gehele Waddengebied. Nationaal Park Lauwersmeer en de Boschplaat op Terschelling, zijn zelfs een officieel Dark Sky Park. Je kunt er sterren kijken tot het je duizelt.
De Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoed
In 2009 is de Waddenzee uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, een natuurgebied uniek in de wereld. Weer, wind en water toveren hier de mooiste wilde natuur te voorschijn. Je kunt bij wijze van spreken, de grens tussen land en water zien verschuiven waar je bij staat. Ga op ontdekkingsreis door kwelders en duinen of loop bij laag water over de bodem van de zee, een belevenis die je nooit zult vergeten.
Het Werelderfgoed Waddenzee is het thuis of een tussenstop voor miljoenen vogels. Ze maken samen met vele andere dier- en plantensoorten deel uit van een perfect uitgebalanceerd ecosysteem. Wanneer je rustig om je heen kijkt kun je bijzondere vogels spotten. Of misschien wel een zeehond! Niet gelukt? Neem dan eens een kijkje bij de opvang van Ecomare of Pieterburen.
Eigenzinnige bewoners
Het Nederlandse Waddengebied telt vijf bewoonde eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De bewoners van deze eilanden en het kustgebied staan bekend als eigenzinnig en inventief. Zij maken al eeuwenlang op zorgvuldige wijze gebruik van de dynamische natuur. Denk hierbij aan de terpen, wierden en dijken die gebouwd werden om zichzelf te beschermen tegen de zee. Of aan het nieuwe project Holwerd aan Zee, waarbij een dorp niet wordt ingepolderd, maar juist weer terug aan zee komt te liggen. Ook hippe culturele evenementen als de festivals Into the Great Wide Open en Oerol staan zeer bekend in en buiten het waddengebied. Dit alles met oog voor de natuur.
Het hoofd boven water houden met terpen en wierden
Het hoofd boven water houden met terpen en wierden
Panoramisch uitzicht vanaf het Afsluitdijk Wadden Center