Beleef de vogeltrek

De vogeltrek. Misschien wel een van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden trekvogels van de ene naar de andere kant van de aarde en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. En ook in Nederland kun je de vogeltrek van dichtbij meemaken in het voor- en najaar. De nationale parken langs de Nederlandse kust zijn namelijk "veilige havens" voor deze lange afstand vliegers. Ze kunnen er even op adem komen of blijven zelfs overwinteren. Waar je de trekvogels het beste kunt spotten lees je hier.
Waddenzee Unesco Werelderfgoed_Lauwersmeer
Vogeltrek Tapuit
Foto: Henk Hupkes - Jos Scholten
Nationaal Park Nieuw Land - vogeltrek
Foto: ©Allwrite

 

 

 

Bijtanken in Nederland

Nederland ligt precies op een belangrijk knooppunt, middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks passeren ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels ons land. Om de tocht te overleven, zijn de trekvogels afhankelijk van voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants op de route. Zodat ze met een volle buik de reis weer kunnen voortzetten. 

Goede plekken om de vogeltrek te zien

Wil je het indrukwekkende natuurfenomeen met eigen ogen zien? Dan kun je het beste naar open plekken gaan, vooral aan de kust. En in veel parken kun je speciale vogelroutes bewandelen. Hieronder staan de mooiste in Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Nationaal Park Nieuw Land, Nationaal Park Oosterschelde en NLDelta. Trek goede wandelschoenen aan, vergeet je verrekijker niet en kijk je ogen uit! 

Nationaal Park Oosterschelde