Zeldzame reiger gespot op eiland Tiengemeten

Vogelkenner en fanatiek vogelteller Rob Brugmans kwam tijdens de septembertelling tot deze bijzondere ontdekking. Maandelijks gaat hij op pad met telescoop en verrekijker om de vogels op natuureiland Tiengemeten in Nationaal Park NLDelta te tellen. En tot zijn verbazing spotte hij deze keer een koereiger. Dit is voor Nederlandse begrippen een zeldzame reigersoort.
Koereiger in de NLDelta
Foto: Tjibbe Hunink/Staatsbosbeheer

 

Omdat de koereiger meestal naar warmere, Zuid-Europese landen trekt is deze in Nederland nog niet zo regelmatig opgemerkt. Daarnaast bevinden de vogels zich vaak in weilanden om mee te liften op de rug van een koe, schaap of paard. Maar wellicht dat de Schotse hooglander de aandacht van de reiger trok? 

Of was deze mannelijke koereiger toch op zoek naar een vrouwtje? Brugmans denkt van wel. Al broeden zuidelijke vogelsoorten doorgaans niet in Nederland, er is ook al eens een roodhalsfuut gespot. Deze verrassingen maken de tijdrovende vogeltellingen natuurlijk extra leuk! Tijdens de septembertelling werden er in zijn totaliteit 6.025 vogels geteld, verdeeld over 63 vogelsoorten.

Het natuureiland Tiengemeten is alleen bereikbaar via de pont vanuit Zuid-Beijerland. Na een tochtje van circa een half uur bereik je het eiland met een grote diversiteit aan natuur. Je komt er helemaal tot rust. En dat alles zo dichtbij Rotterdam.