Vogelboulevard Hellegat-Ventjager door de ogen van Vera

Ik, Vera Willemsen (24) boswachter bij Staatsbosbeheer, neem je graag mee naar een van mijn favoriete plekken in Nederland: de vogelboulevard bij de Hellegats- en Ventjagersplaten op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland, onderdeel van Nationaal Park NLDelta. De vogelboulevard bestaat uit vier vogelkijkhutten en een uitkijktoren. Wat ik er bijzonder aan vind, is dat de Hellegats- en Ventjagersplaten afgesloten natuurgebieden zijn. Daar kunnen mensen dus niet komen. De vogelkijkhutten zijn een mooi voorbeeld van hoe je een afgesloten gebied toch beleefbaar kunt maken. De hutten staan aan de rand van het gebied, waardoor je de omgeving echt goed kunt bekijken. 
Nationaal Park NLDelta - Zwartkopmeeuw vogelkijkhut
Foto: Vera Willemsen
Nationaal Park NLDelta - Lepelaar vogelkijkhut
Foto: Vera Willemsen

Beginnende natuurliefhebber

Druk is het er niet. Ik kom er echt heel weinig mensen tegen. Misschien denken mensen dat je een soort diehard vogelliefhebber moet zijn. Maar ik geloof juist dat het voor de beginnende natuurliefhebber een interessante plek is. Er staan borden met daarop de vogels die je kunt zien, uitleg over het gebied en je kunt er mooie wandelingen maken.
 

Fietstocht langs vogelhutten

Vanaf de parallelweg van de N59, de Haringvlietbrug (A9), zijn de vogelkijkhutten goed te bereiken en kun je er met de auto langsrijden. Maar het beste is natuurlijk om het gebied per fiets te verkennen. De route is namelijk prachtig. Je fietst langs het natuurgebied en bij elke hut kun je even stoppen. De ideale fietsroute voor mij start bij Vogelkijkhut De Kluut en gaat dan verder naar de Lepelaar. Dat is ongeveer een kwartiertje fietsen.

Als je doorfietst, kom je bij een parkeerplaatsje, waar je je fiets kunt neerzetten. Dan loop je naar de andere kant van het gebied, waar je hut de Visarend vindt. Deze heeft twee verdiepingen en is echt heel gaaf. Daarna fiets je door naar de laatste hut, de Zwartkopmeeuw, en de uitkijktoren Ooltgensplaat. De hutten liggen een aantal kilometer uit elkaar, dus dan fiets je echt een leuk rondje.

 

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager: onwijs veelzijdig, met een grote variatie aan diersoorten

Foto: Vera Willemsen

Geschiedenis

Leuk is dat er ook een stukje geschiedenis bij dit gebied hoort. De platen waren ooit een aaneengesloten natuurgebied, maar door de aanleg van de Philipsdam in het kader van de Deltawerken werden de Hellegats- en Ventjagersplaten in 1987 drooggelegd. Sinds die tijd heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen. Tegenwoordig vind je er bos, riet, grazige delen met natuurlijke begrazing van fjordenpaarden en heckrunderen en grote stukken open water.

Het is een onwijs veelzijdig gebied, met een grote variatie aan diersoorten. Dat komt door de afwisseling van zoet- en zoutwatervegetatie. Dat zoute van vroeger zit nog steeds in de grond, en daardoor komen er veel verschillende vogelsoorten naar het gebied.
 

Foto: Helmut van Pelt

De zeearend

Het is elke keer weer gaaf en bijzonder als ik de zeearend zie vliegen. Deze broedt ook dit seizoen weer in dit gebied. Gisteren vloog een stel over, samen met twee jongen. Als je daar dan in je eentje staat, is dat echt heel bijzonder. Andere bijzondere vogelsoorten die je in dit gebied kunt spotten zijn de bruine kiekendief, blauwborst, lepelaar en zeearend.

Tip: Ga voor het allermooiste uitzicht over het gebied naar uitkijktoren Ooltgensplaat. Je vindt de uitkijktoren aan de Spuiweg in Ooltgensplaat