Op ontdekkingstocht in NL Delta

Wie had gedacht dat de natuur dichtbij huis zo mooi en gevarieerd kan zijn? Ik (Ellen van den Doel, fotograaf) ben op ontdekkingstocht in Nationaal Park NLDelta. In deze blog neem ik je mee langs veel mooie plekjes die er te vinden zijn en die je zeker niet mag missen.
Nationaal Park NLDelta - kano Biesbosch
Foto: Ellen van den Doel
Nationaal Park NLDelta - Vogeluitkijkhut Tij Haringvliet
Foto: Ellen van den Doel

 

Het gebied van Nationaal Park NLDelta loopt van Loevestein tot voorbij de Haringvlietdam. Een uitgestrekt gebied dus met veel variatie. Een belangrijk onderdeel van dit gebied is de Biesbosch. Het mooie voor mij is dat ik aan de rand van dit gebied woon. Op het eiland Goeree-Overflakkee. Hoe leuk is het om nieuwe plekjes te ontdekken zo dicht bij huis? 
 

De Kwade Hoek; de rust die je hier nog hebt is zo heerlijk

Geboren en getogen op Goeree-Overflakkee was ik tot een paar jaar geleden gek genoeg nog weinig in het natuurgebied de Kwade Hoek geweest. Dat heb je soms, je zoekt het al snel verder weg en minder in je directe omgeving. Klinkt niet echt gezellig, de Kwade Hoek. Dat was het vroeger ook niet. Dit natuurgebied op Goeree-Overflakkee vlakbij Goedereede dankt zijn naam aan het feit dat er vroeger meerdere schepen zijn vergaan door de verraderlijke stromingen en zandbanken. Gelukkig is het er inmiddels niet meer zo kwaad en is er een prachtig natuurgebied gevormd. Een uitgestrekt gebied van duinen, strand en slufters. Een gebied dat nog steeds continu verandert. De overstroming van het gebied (mede door springtij) vindt plaats van oost naar west. Dat maakt dit gebied redelijk uniek. Het lijkt daardoor op een waddengebied. Ook staat dit gebied onder invloed van zowel zout als zoet water. Deze aspecten hebben weer invloed op de flora en fauna die hier te vinden zijn en kenmerkend zijn voor dit gebied. Het water maakt dat laarzen hier een groot gedeelte van het jaar geen overbodige luxe zijn wanneer je gaat wandelen. Maar dat maakt het gelijk ook zo leuk. Het gebied is altijd weer anders. De rust die je hier nog hebt is zo heerlijk. Het gebeurt vaak dat ik helemaal niemand tegenkom tijdens mijn wandelingen. Je ervaart hier nog echt ruimte en weidsheid. 

 

Foto: Ellen van den Doel

Vanuit vogelobservatorium heb je een prachtig uitzicht over het Haringvliet

Nog een uniek plekje op Goeree-Overflakkee is het vogelobservatorium Tij. Dit observatorium staat in vogelreservaat Scheelhoek, wat een prachtig gebied is. Maar het observatorium mag er zelf ook zijn. Wat een bijzonder gebouw is dat. De naam zegt het al, het lijkt op een reuzenei. Het pad ernaar toe is al een belevenis op zich. Over vlonders en door gangetjes. Een paar kaplaarzen is vaak nodig als je hiernaartoe gaat. Vanuit het Tij heb je een prachtig uitzicht over het Haringvliet. Er staat ook een verrekijker om vogels van dichtbij te spotten. Voor mij is niet alleen het uitzicht interessant maar het Tij zelf vond ik ook erg fotogeniek. Al die lijnen en vormen, geweldig! 

Foto: Ellen van den Doel

De rust, de weidsheid, overal hoor je verschillende vogels fluiten op natuureiland Tiengemeten

Tiengemeten is een klein eiland in het Haringvliet. Tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Ik ben fan van eilanden en vind het altijd bijzonder om er naartoe te gaan. Het overvaren met de pont vanaf Zuid-Beijerland benadrukt dit gevoel. De afgelopen jaren heb ik Tiengemeten vaker bezocht. Inmiddels zijn op het eiland de natuur en het water weer de baas. Ik ken het eiland nog uit de tijd dat er vooral landbouw te vinden. Het is zo leuk om er nu heen te gaan en te zien hoe de natuur weer bezit neemt van het eiland. Je krijgt het gevoel alsof je even weg bent. De rust, de weidsheid, overal hoor je verschillende vogels fluiten. Je kunt hier heerlijk wandelen en voor je het weet sta je oog in oog met een Schotse Hooglander. De kudde zoekt ook regelmatig het water op. Ik krijg er een beetje een Afrikaans safari gevoel bij! Dit keer heb ik mijn mountainbike meegenome. Op de fiets kun je nog makkelijker het gehele eiland ontdekken. De ruïne van de oude aardappelloods vind ik altijd een bijzonder plekje op het eiland. Je kunt je hier nog voorstellen hoe het was, maar tegelijkertijd is het een prachtig plekje geworden. Een watertje, bomen eromheen en de Schotse Hooglanders die hier de schaduw opzoeken. 

Foto: Ellen van den Doel

De Korendijkse Slikken staan in de zomer vol met bloemen

Als je toch naar Tiengemeten gaat, kun je dit gelijk combineren met een wandeling in het natuurgebied de Korendijkse Slikken. Wanneer je hier komt in de zomer staat het vol met bloemen. De een nog mooier dan de ander. De camera mag dus zeker niet ontbreken. Wat het fijne is van dit gebied, is dat het er nog zo rustig is. Je komt een enkele verdwaalde wandelaar tegen. Voor de rest zijn het vooral de vogels en misschien wel een hertje die je komen vermaken.  

In Willemstad mag een wandeling over de stadswallen niet ontbreken

Het vestingstadje Willemstad is mij ook niet onbekend. Je kunt hier nog de geschiedenis proeven met alle historische gebouwen, zoals het Mauritshuis en het Oude Raadhuis. Dat Willemstad een vesting is, is vanuit de lucht goed te zien. Om alles op je gemak te bewonderen mag een wandeling over de stadswallen niet ontbreken. Je wandelt door het groen en ziet alle kanten van dit mooie stadje. Fotogeniek is dit vestingstadje zeker. Je moet ook niet raar opkijken als je hier een bruidspaar tegenkomt dat bezig is met een fotoshoot. Voor een perfecte afsluiter van een wandeling door Willemstad ga je lekker eten bij een van de restaurantjes aan de haven of in de Voorstraat. 

Op bijna waterniveau genieten van de natuur in de Biesbosch

We volgen het water steeds verder landinwaarts en komen terecht in de Biesbosch. Wat een bijzonder gebied in Nederland is dit. Een rivierdelta met getij. Ik besluit dit gebied te verkennen met een kano. Het lijkt mij een ideale manier om een gebied dat zo in teken staat van water te ontdekken. Het water is gelukkig rustig als ik in de kano stap. Zoveel kano ervaring heb ik nog niet, maar dat blijkt ook helemaal niet nodig. Zodra je wegvaart begint het genieten al. In het begin zigzag ik nog, maar al snel krijg ik de slag te pakken. Wat bijzonder om zo op bijna waterniveau te genieten van de natuur. De kleinste kreken vind ik het mooiste. Het is net alsof je in een jungle bent. Zo begroeid en zoveel groen. Echt een ontdekkingstocht om je erdoorheen te verplaatsen. Na het kanoën besluit ik het gebied nog verder te verkennen op de fiets. 

Foto: Ellen van den Doel