Kanoën in Nationaal Park De Biesbosch

Dit verhaal gaat over een weekend kanoën in Nationaal Park NLDelta. Het vertelt ook wat ik geloof dat belangrijk is als we het hebben over natuur in Nederland. Sit back, relax en geniet van dit expeditieverhaal.
Nationaal Park NLDelta - Blog - Kanoën in Nationaal Park De Biesbosch
Nationaal Park NLDelta - Blog - Kanoën in Nationaal Park De Biesbosch

Een Canadese kano vol met kampeerspullen en een weekend voor ons, in één van de mooiste natuurparken in Nederland. Dat was ons uitzicht voordat we begonnen met dit kanoavontuur. Ik ben eigenlijk nog nooit voor een aantal dagen gaan kanoën totdat Erwin, mijn collega-avonturier, een voorstel deed om in één weekend de gehele Biesbosch binnenstebuiten te keren. Agh ja, waarom ook niet…

In het begin van de middag komen we aan bij kanoverhuur Visserhang in Hank. We hebben een voorraadje eten bij de supermarkt ingeslagen om deze drie dagen door te komen. Online heeft Erwin een nagebouwde griendwerkershut gevonden waar we van plan zijn twee nachten door te gaan brengen. Deze griendwerkershut is één van de legale paalkampeerplaatsen in Nederland.

Op de planning staat een bezoek aan twee bewoners van De Biesbosch. Met deze mensen gaan we een praatje maken om erachter te komen wat de waarde van dit gebied eigenlijk is. Eerst maken we kennis met Jan Saarloos, een boer. Jan runt een boerderij met een kudde Schotse hooglandrunderen, daarnaast heeft hij een camping middenin De Biesbosch. We praten een paar minuten met Jan over zijn boerenleven in De Biesbosch. Hij vertelt ons dat dit is geen grap is, hij werkt zeven dagen per week. Ik schaam me dood met mijn kantoorbaantje van vier daagjes, maar goed, ik doe ook me best. Ik hou wel van Jan’s lokale aanpak. Als de hooglandrunderen drie jaar oud zijn dan worden ze geslacht en het vlees wordt ter plaatse verkocht door een slagerij.

De coördinaten op mijn navigatiesysteem wijzen op een plek midden in het bos. Op een irritante manier stappen we door brandnetels de kano uit. Wat een wildernis hier, zitten we wel goed? We lopen voor ongeveer 20 minuten door bossen van brandnetels, mijn benen beginnen behoorlijk pijn te doen. Sta ik hier als zelfgekleemde avonturier met een trainingsbroekie en rode beentjes, dit toch werkt niet. Geen griendwerkershut hier. We besluiten dan ook snel terug de kano in te gaan, langs de kleine zwarte big die nog even ietsje harder knort.

We peddelen een andere zijsloot in en eindelijk verschijnt daar vanuit het groen ons vakantiehuisje voor de komende drie dagen. Een hut die gebouwd is voor iedereen die flink wil genieten. Ja, deze outdoor resorts bestaan in Nederland, je moet ze alleen even vinden. En een kampvuur. Meer heb ik eigenlijk niet te wensen tijdens een weekendje outdoor. Het is best uniek dat deze plekken hier echt bestaan.

Nationaal Park NLDelta - Biesbosch

De Biesbosch is een uniek natuurgebied

Het is een wild gebied met grote rivieren, kleine sloten en is eigenlijk direct verbonden aan de randstad, de steden Dordrecht en Rotterdam. Dat maakt het de perfecte plek om je even op te frissen van het drukke stadsleven. Wanneer je dit gebied in vaart dan vind je rust, tjirpende vogels, knabbelende bevers en vliegende vissen.

 

De volgende dag na opstaan met een zere heup, vanuit het houten matrasje in de hut, besluiten we om vandaag een rondje te doen door heel De Biesbosch. Misschien een beetje ambitieus, maar we gaan het gewoon proberen. Met een flinke kampvuurlucht om ons heen beginnen we een nieuwe dag in de kano. We besluiten dit keer om het risico te nemen om totaal verdwaald te raken. Na zonsondergang proberen we onze weg terug te vinden naar de griendwerkshut terwijl het totaal donker is geworden. Kanovaren in de nacht is een van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Je ziet niet veel, maar je concentreert je op wat er gebeurt en wat er allemaal kan gebeuren.

Na weer een nachtje slapen in de griendwerkershut, gaan we vandaag een andere bewoner van De Biesbosch bezoeken. Een wat oudere vrouw die uit eigen keuze volledig onafhankelijk van de samenleving in De Biesbosch is gaan wonen. Op onze laatste kanodag ontmoeten we deze vrouw. “We praten over wat interessante dingen, zoals de natuur en onze invloed hierop. “We proberen de natuur te regeren,” vertelt ze ons. “En de natuur is er niet om geregeerd te worden. Het is grappig,” vervolgd ze. “Wij zijn onderdeel van de natuur maar we denken dat we de natuur kunnen regeren. De natuur is niet te regeren, de natuur regeert ons en zal terugslaan als we haar blijven negeren.” Ik denk dat ze gelijk heeft. Die vrouw van zeventig jaar, vertelde ons alle dingen die we ooit hoeven te weten. Wat een opluchting. Ze liet ons gewoon zien dat het leven heel simpel kan zijn. Ik bedoel, we krijgen allemaal wel de grote vragen in ons hoofd en de dingen die we denken te moeten weten. Zij vertelde ons dat we dit niet moeten doen en gewoon het leven simpel moeten houden en niet continu denken dat we de wereld moeten verbeteren of zelfs veranderen.

Op maandag rond 18:30 uur komen we terug bij kanoverhuur Vissershang in Hank. We wilden een mini avontuurtje beleven, even uit de sleur van het dagelijks bestaan stappen. Zaterdag weggaan, maandag terugkomen en dinsdag weer aan het werk. Dat is gelukt. Wat voelde het goed om hier een paar dagen te vertoeven.

Bye canoe adventure, we will meet again.

Henk van Dillen

 

Fluisterend door de Biesbosch jungle