De majestueuze Zeearend spotten in de Biesbosch

Voor een lange tijd was het een zeldzame wintergast, maar tegenwoordig is het een vaste bewoner van de Nederlandse natuur. Deze zogenaamde ‘vliegende deur’ is twee tot tweeënhalve meter groot en eigenlijk geen liefhebber van toeschouwers. Het bespieden zal daarom − zonder voorbereiding − niet gemakkelijk gaan. Wil je deze unieke en zeer imposante roofvogel toch graag in het echt zien? Ga dan naar Nationaal Park NLDelta en neem onderstaande informatie en tips mee op je avontuur.
Zeearend spotten aan het water
Foto: Bert Ooms

 

Hoe herken je deze zeldzame en vliegensvlugge verschijning?
Met een schaduw zo groot dat je direct overschaduwd wordt, is het meteen duidelijk wanneer er een zeearend voorbij vliegt en geen andere (roof)vogel. Deze meester jager heeft een korte wigvormige staart, een ver uitstekende kop, krachtige poten en brede gevingerde vleugels. Wel zit er qua uiterlijk een duidelijk verschil tussen een volwassen en een nog jongere vogel. De volgroeide zeearend heeft een witte staart, lichte kop en een gele haaksnavel. De nog jeugdige zeearend is donkerder, heeft witte vlekken, een smalle lichte baan op de ondervleugels en een donkere snavel.Geen verrekijker mee? Bij het spotten kan er ook gelet worden op de vorm van de vleugels, die is overduidelijk rechthoekig.

 

Waar je ze kunt vinden in de vrije natuur
Er zijn in de Nederlandse natuur maar een paar plekken die voldoen aan de eisen van de zeearend. En sinds de aanleg van natuurontwikkelingsgebieden als de kleine Noordwaard, Zuiderklip en de Tongplaat is de Biesbosch er daar één van. Met name het gebied de Noordwaard, daar zijn ze het hele jaar te vinden. Het barst er van de eenden, meerkoeten, grote schubvissen en andere dieren waarop ze jagen of juist voedsel van stelen. De uitzichten zijn er weids en de bomen zijn hoog genoeg om als nestboom te dienen. Het is dan ook een geliefde plek om te jagen én om te broeden. Ideaal voor de zeearend en tevens heel mooi voor jou als bezoeker! Houd wel rekening met de broedvogels, ssssst...

 

Vergroot je kans op succes met deze waardevolle spot tips

  • Het klinkt vanzelfsprekend maar bezoek wel de juiste gebieden.
  • Download deze kaart van de Biesbosch met de beste locaties.
  • Ga aan het begin of het einde van de dag.
  • Wees zo stil mogelijk.
  • Wandel op de wandelpaden.
  • Of ga mee op een excursie of boottocht met een gids.
  • Kijk omhoog naar de hoogste bomen. Vaak wacht deze vliegende deur in een grote boom, waar er goed zicht is op een mogelijke prooi.
  • Let op het gedrag van andere vogels in de buurt. Wanneer alle andere vogels de lucht in gaan is de zeearend niet ver weg.
  • En...vergeet je verrekijker niet!

 

Missie geslaagd of genoeg in de verte getuurd?  
Wanneer je op pad gaat om een zeearend te spotten, is geduld heel belangrijk. En of de missie nu uiteindelijk wel of niet geslaagd is, er is nog genoeg te verkennen in de nabije omgeving. Naast allerlei andere activiteiten of wandelingen is ook Dordrecht, de stad met vele gezichten, niet ver verwijderd van de leefomgeving van de zeearend.